Ankilozan Spondilit Tedavisinde Son Gelişmeler

Ankilozan Spondilit Bitkisel Tedavi Yöntemleri
29 Mart 2017
Ankilozan Spondilit Doğal Tedavi
29 Mart 2017

Ankilozan Spondilit Tedavisinde Son Gelişmeler

ankilozan-spondilit-belirtileri

ankilozan-spondilit-belirtileri

Uzman Desteği Alın

Ankilozan Spondilit Tedavisinde Son Gelişmeler

Ankilozan spondilit tedavisinde son gelişmeler, ankilozan spondilit tedavisinde kullanılan ilaçlar, ankilozan spondilit bitkisel tedavi yöntemleri.

Ankilozan spondilit tedavisinde son gelişmeler hakkına yazılmış bilgi amaçlı makale. Bu makkalede ankilozan spondilit için bitkisel ilaçları içeriklerini inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda ankilozan spondilit medikal tedavi yöntemleride anlatılmaktadır. Ankilozan spondilit medikal ilaçları bölümü ”romatizmatv com” sitesinden alıntı yapılarak sitemizde yer almaktadır.

Ankilozan Spondilit Nedir ?

Ankilozan spondilit, omurgada hareket kısıtlılığına neden olan iltihaplı bir romatizma hastalığıdır. Yaklaşık her yüz kişiden 1’inde görülür.

Hastalığa bağlı omurgaya esneklik sağlayan bağların ardışık kemikleşmesiyle, omurga adeta alçıya alınmış gibi sabitlenir. Bu da kişide bel ve boyun hareketlerinde kısıtlanmaya ve öne doğru kamburluğa neden olur. Daha ileri evrelerde, boyun hareketlerindeki ciddi kısıtlanmayla, baş hareket edemez, görüş alanı daralır. Kişi ancak tüm vücudunu çevirerek başına yön verebilir.

Ankilozan Spondilit Medikal Tedavi

İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatoş Önen

Ankilozan spondilit ve diğer spondiloartritlerde, romatoloji hekimleri tarafından tedavi planı yapılır ve ilaç tedavisi düzenlenir. Ankilozan spondilit ilaç tedavisinin temelinde nonsteroid (kortizon olmayan) antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) yer alır. Bu ilaçlar yalnız ağrıyı ve tutukluğu gidermekle kalmaz, aynı zamanda romatizmal inflamasyonu (iltihabı) da düzeltir. NSAİİlar, hastaların %60-70’inde etkili olur; ağrı ve tutukluğu kısa sürede ve büyük oranda giderir.

NSAİ ilaçlara yanıt vermeyen omurga ve sakroiliyak eklem tutulumlu hastalarda. Diz ayak bileği gibi periferik eklemlerde artriti olanlarda sulfasalazin (salazopirin) veya metotreksat seçilebilir. Ayrıca iltihaplı barsak hastalığı veya sedef romatizması olan AS’li hastalar da bu ilaçlara gereksinim duyar.

Salazoprinin 500 mglık tabletleri vardır. Günlük 4-6 tablet kullanılabilir. Genelikle düşük dozda başlanıp dozu giderek arttırılır.

Salazopirin kan sayımında düşme, KC testlerinde yükselme, bulantı, kusma, güneş ışığına duyarlılık, deri döküntüleri ve başağrısı gibi istenmeyen etkileri olabilir. Sulfa grubu ilaçlara karşı allerjisi olanlarda çapraz reaksiyon nedeniyle bu ilaca karşı da allerji ortaya çıkabileceğinden SLZ kullanılmamalıdır. Tedavi sırasında düzenli kan kontrolleri yapılmalıdır.

Salazopirin idrar, gözyaşı ve ter gibi vücut sıvılarını turuncu renge boyayabilir. İlaç bol suyla içilmeli, tok karnına kullanılmalıdır.

Metotreksat aslında kanser tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Ancak çok daha düşük dozlarda birçok iltihaplı romatizmada da başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Haftada bir kez tablet veya injeksiyon şeklinde kullanılabilir. Tabletler aç karnına alınmalı ve dozun yükseldiği durumlarda haftalık doz 2’ye bölünerek 12 saat arayla kullanılmalıdır. Böylece ilacın etkinliği artar.

MTX, mide sorunlarına ve ağız iç yaralarına neden olabilir. Nadiren kan sayımında düşme ve KC testlerinde yükselmeye yol açabilir. Yan etkileri azaltmak için haftada birkaç kez folik asit tabletlerini kullanmak yararlı olur. İlacı kullanırken düzenli olarak kontrolllere gitmeniz ve kan incelemeleri yaptırmanız gerekmektedir. (kaynak:romatizmatv com)

Ankilozan Spondilit Tedavisi için Kullanılan Doğal Ürünler

Zencefil : Hindistan’da ağrı kesici ve iltihap önleyici özelliği ile yaygın bir şekilde kullanılan mucizevi bir bitkidir. İltihap sorunu olan hastalar zerdeçalı düzenli olarak kullandığında iltihap nedeni ile oluşan şikayetlerinde %75-80’e varan azalmalar yaşanacaktır. (kaynak:iltihap gen tr)

Kuşburnu : Vücutta olan iltihaplı hastalıklarda yararlı etkileri vardır. Romatizmal ağrıların giderilmesinde, dejeneratif eklem hastalığı olan eklem kireçlenmesinin tedavisinde tüketilebilir. Hastalarda eklem ağrılarını dindirir. Kuşburnu çekirdeğindeki ve kabuğundaki bir maddeyle vücuttaki iltihabi reaksiyonları engeller. (kaynak:kusburnu gen tr)

Çörekotu Yağı : İltihaplı vakalarda iltihap engelleyici olarak kullanılabilir. Romatizmal hastalıklar. (kaynak:sagliksifa com)

Ginseng : Zehirlenme ve iltihaplanmada toksinleri etkisiz kılar. (kaynak:mucizekarisim com)

Köpek Balığı Kıkırdağı : Yapısındaki kondroitin sülfat ve glukozamin ile eklem iltihabında pozitif etkiler göstermektedir. Osteoporozda (kemik erimesi) önleyici etkiye sahiptir. (kaynak:saglikvakti com)

Zerdeçal : Zerdeçal bitkisi pek çok iltihap türü için kullanılabilir. Zerdeçal iltihaba karşı düzenli kullanıldığında 2 hafta gibi kısa bir süre içinde şikayetler büyük oranda azalacaktır. (kaynak:iltihap gen tr)

Ekinezya : Romatizma ve artrit vakalarında uygulanan tedaviye destek veriyor. Hastalığa neden olan mikro organizmaların insan vücudunda çoğalmasını zorlaştırıyor. Alerjik reaksiyonları önlüyor. (kaynak:ebitki com)

Mango : Kandaki iltihap ve mikroplara karşı ilaç vazifesi görerek kanı temizler. (kaynak:bilgibaba org)

Uzman Desteği Alın

Comments are closed.